Ar homeopatiniai preparatai efektyvūs gydant ūminę virusinę viršutinių kvėpavimo takų infekciją?

Autoriai:  Gabrielė Seliuginaitė, Daiva Pociūtė, Domantė Sakalauskaitė

Apie homeopatiją pradėta kalbėti prieš daugiau nei 200 metų Vokietijoje. Per šį laikotarpį ji išpopuliarėjo taip, kad šiandien homeopatinį preparatą galite nusipirkti kiekvienoje vaistinėje beveik kiekvienai ligai gydyti. Vis dėlto, medicinos ir mokslo bendruomenėje homeopatinių preparatų efektyvumas yra vertinamas nevienareikšmiškai. Pagrindinis homeopatijos principas — panašus gydo panašų. Yra manoma, kad stipriai atskiestos ir vibracija paveiktos biologinės veikliosios medžiagos (pavyzdžiui, laukinės anties kepenys ar širdis) įgyja gydomąjį potencialą. Tačiau taip atskiestų medžiagų koncentraciją yra sunku išmatuoti ir įvardyti tikėtiną jų poveikį. Mes siekėme atsakyti, ar homeopatiniai preparatai yra efektyvūs gydant ūminę respiratorinę infekciją. Medline duomenų bazėje radome dvi sistemines apžvalgas, kurios vertino homeopatijos efektyvumą tarp sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Rezultatai

Bendra mokslinių tyrimų, nagrinėjančių homeopatinių preparatų veiksmingumą gydant ūmines virusines respiratorines infekcijas, kokybė yra aukšta. Altunc U et al., 2007 sisteminėje apžvalgoje analizuoti 2 tinkamai atlikti tyrimai (dvigubai užaklinti KAIT), kuriuose dalyvavo iš viso 421 pacientas. Palygintas homeopatinių preparatų ir placebo efektyvumas 3-4 metų amžiaus vaikams, sergantiems ūmine viršutinių kvėpavimo takų infekcija ir pasikartojančia viršutinių kvėpavimo takų infekcija. Tirti vaistų gydomieji ir profilaktiniai poveikiai, vaikai vieno tyrimo metu stebėti 1 metus taikant individualizuotą gydymą, kitame tyrime — 12 savaičių taikant standartizuotą gydymą. Abu apžvelgti tyrimai statistiškai reikšmingo skirtumo tarp tiriamosios ir placebo grupių neparodė. Matthie RT et al., 2012 sistematinė analizė buvo išsamesnė, joje vertinti 6 KAIT, kuriuose homeopatinio preparato Oscilococcinum® veiksmingumas buvo lyginamas su placebo kontrole peršalimo ligų profilaktikai bei gydymui paaugliams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Iš viso į analizę buvo įtraukti 1523 pacientų duomenys, statistiškai reikšmingo skirtumo, palyginus placebo ir homeopatinio preparato efektyvumą, gripo prevencijai nenustatyta. Du iš šešių tyrimų nagrinėjo peršalimo ligų gydymo efektyvumą: vertinant 796 pacientų imtį, per 48 val. nuo gydymo homeopatiniu preparatu pradžios simptomai palengvėjo 7,7 proc. pacientų, palyginti su placebą vartojusia grupe. Laikui bėgant homeopatinių vaistų efektyvumas silpnėjo ir ketvirtą bei penktą gydymo dieną jis nesiskyrė nuo kontrolinės grupės. Visgi, šie du tyrimai, apžvalgos autorių teigimu, turėtų būti vertinami kaip žemos kokybės dėl šališkumo. Viena iš į analizę įtrauktų studijų nurodė šalutinį Oscilococcinum® vartojimo sukeltą poveikį — galvos skausmą.

Išvados

Remiantis patikimai aukštos kokybės moksliniais duomenimis, homeopatiniai preparatai nėra veiksmingi ūminių virusinių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikai. Nors negalima visiškai atmesti potencialaus teigiamo homeopatinių preparatų poveikio šių ligų gydymui, visgi poveikis 24 valandų laikotarpyje yra nežymus ir trumpalaikis, o vėlesniuose perioduose nebesiskiria nuo placebo.

Šaltiniai:

1.Mathie RT, Frye J, Fisher P, Homeopathic Oscillococcinum(®) for preventing and treating influenza and influenza-like illness, Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12
2. Altunc U, Pittler MH, Ernst E. Homeopathy for Childhood and Adolescence Ailments: Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Mayo Clin Proc. 2007 Jan;82(1):69-75.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *