Paslėpti klinikiniai tyrimai

Autorius: Tumas Beinortas

Įrodymais pagrįsta medicina yra naudinga ir objektyvi tik tada, kai visi įrodymai yra prieinami. Nauji medikamentai yra testuojami juos gaminančių farmacijos kompanijų ir vaisto patvirtinimo sėkmė priklauso nuo klinikiniuose tyrimuose pademonstruoto efektyvumo bei saugumo. Šie publikuoti klinikiniai tyrimai taip pat informuoja medicinos bendruomenę apie medikamento efektyvumą ir naudą, gydant tam tikrą sutrikimą. Tačiau šiandieninė įstatyminė sistema neįpareigoja farmacijos kompanijų ir visuomenės struktūrų publikuoti kiekvieno atlikto klinikinio tyrimo rezultatus. Tokiu būdu paliekama galimybė dienos šviesą išvysti tik tiems tyrimams, kurie demonstruoja vaisto naudą. Selektyvus tyrimų publikavimas gali vesti prie tikrovės neatspindinčio vaistų efektyvumo apskaičiavimo ir žalingų efektų nuslėpimo. Tokiu būdu, kai į rinką patenka potencialiai neefektyvūs ar žalingi vaistai, medikai gali būti suklaidinami ir pacientams daroma žala.

Iš 74 FDA (Food and drug administration) užregistruotų antidepresantų tyrimų, 37 iš 38 tyrimų, kurie, anot FDA turėjo pozityvius rezultatus, buvo publikuoti 1. Tuo tarpu tiktai 3 iš 36 tyrimų, kurių rezultatai buvo neigiami, buvo publikuoti. Skaitant klinikinę literatūrą, atrodytų, kad 94% iš publikuotų tyrimų rodo pozityvius rezultatus, nors tiktai 51% visų atliktų tyrimų objektyviai (FDA įvertintų) tyrimų turėjo pozityvius rezultatus.

Bourgeois et al. tyrė, kaip klinikinio tyrimo finansavimo šaltinis koreliuoja su rezultatų raportavimu 5 vaistų grupėse. Iš Clinicaltrials.gov registre užregistruotų klinikinių tyrimų, 66% tyrimų rezultatai buvo publikuoti 2. 85% farmacijos kompanijų finansuojamų tyrimų demonstravo pozityvius rezultatus. Tuo tarpu, 61% industrinių kompanijų nefinansuotų (valstybinių lėšų ar labdarų) tyrimų demosntravo teigiamus rezultatus. Pagal Lexchin et al. meta-analizę, industrijos finansuojami klinikiniai tyrimamai, išspausdinti iki 2002 metų, turėjo 4 kartus didensį šansų santykį (odds ratio) raportuoti pozityvius atradimus, negu tyrimai iš kitų finansavimo šaltinių 3.

Šis didelis pozityvių rezultatų raportavimo skirtumas, ko gero, yra ne tik dienos šviesos nepasiekiančių tyrimų pasekmė, bet ir šališkai atliekamų tyrimų rezultatas. AllTrials (www.alltrials.net) yra 2013 sausį įkurta mokslininkų iniciatyva, siekianti reglamentuoti privalomą visų tyrimų publikavimą. Tokiu būdu būtų užkertamas kelias selektyviam publikavimui ir medicinos progresą stabdančiam žinių iškreipimui.

Straipsniai:

  1. Turner EH, Matthews AM, Linardatos E, Tell RA, Rosenthal R. Selective Publication of Antidepressant Trials and Its Influence on Apparent Efficacy. New England Journal of Medicine 2008; 358(3): 252-60.
  2. Bourgeois FT, Murthy S, Mandl KD. Outcome reporting among drug trials registered in ClinicalTrials.gov. Annals of internal medicine 2010; 153(3): 158-66.
  3. Lexchin J, Bero LA, Djulbegovic B, Clark O. Pharmaceutical industry sponsorship and research outcome and quality: systematic review. BMJ 2003; 326: 1127

One thought on “Paslėpti klinikiniai tyrimai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *