Dr. Rath vitaminai, lengvatikių kvailinimas ir tūkstančiai mirusiųjų

Autorius: Tumas Beinortas

Ši istorija ne apie konkrečius mokslinius įrodymus, bet apie žmogų, kuris prisidengdamas silpnais bazinių mokslų įrodymais jau du dešimtmečius kvailina ir žudo žmones. Rašiau šį straipsnį didele dalimi remdamasis “The doctor will now sue you” skyriumi Ben Goldacre knygoje “Bad Science”. Tikiuosi jums trumpai apžvelgti kaip atsiranda neįtikėtinai efektyvūs natūralūs gydymo metodai, kaip jų kūrėjai naudojasi lengvatikiais ir kaip kritinio mąstymo neturintys alternatyvios medicinos praktikantai palaiko tokią žmonijos regresavimą skatinančią praktiką.

Individo nuomonė, nepagrįsta sistemingai atliktais tyrimais, yra žemiausias ir mažiausiai patikimas įrodymų lygmuo. Medicinoje vadovavimasis net geriausias intencijas turinčių ekspertų nuomone padarė žmonijai daugiau žalos negu karai. Kaip dar keliose specialybėse, tokiose kaip aviacija, tiltų ir transporto inžinerija, medicinos praktikoje neteisingi sprendimai kainuoja gyvybes. Tik aukšto metodologinio lygmens kokybiškai atlikti medicinos tyrimai žmogaus lygmenyje mums gali pateikti patikimą atsakymą apie intervencijos efektyvumą, diagnostinio testo tikslumą ar prognostinio žymens reikšmingumą. Todėl kelias, kaip išvada pasiekta yra kertinis faktorius nusprendžiant, ar galime tikėti demonstruojamo efekto tikrumu. Tačiau žmonės, kurių profesinė veikla neturi daug sankirtų su mokslu, yra pažeidžiamoje situacijoje ir priimant sprendimus apie savo gyvenseną bei gydymą jiems tenka vadovautis kažkieno žodžiu arba nuomone. Todėl žmonėms formuojama nuomonė sveikatos temomis turi būti paremta aukščiausio rango įrodymais. Šia tema Lietuvoje dar reikia nudirbti daug darbo.

Vitaminų ir maisto papildų pramonė yra didelė ir noriu jus trumpai supažindinti su vitaminų magnatu Matthias Rath bei jo kompanijos veikla. Vitaminai nėra blogai ir mums reikia pakankamo vitaminų kiekio optimaliam organizmo funkcionavimui, tačiau tai, ką daro Dr. Rath vitaminų kompanija yra pragaištinga.

Matthias Rath verslo schema

Matthias Rath yra vokiečių kilmės gydytojas, įkūręs vitaminus gaminančią kompaniją ir bandantis savo produkcijos pardavimus kelti tikindamas, jog vitaminai gali išgydyti praktiškai viską: širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, autoimunines ligas ir net AIDS. Kad visa tai atrodytų moksliniais įrodymais pagrįsti teiginiai, Kalifornijoje jis įkūrė savo vardu pavadintą mokslinių tyrimų institutą. Jame (gan abejotinos reputacijos) mokslininkai generuoja įrodymus apie tai, kaip maisto papildai gerina įvairias organizmo funkcijas (2). Nepaisant nedidelio dirbančiųjų skaičiaus, ši kompanija maždaug kas 1-2 mėnesius išleidžia naujus “pasaulį sudrebinančius” atradimus, kaip vitaminai išgydo dar vieną naują ligą. Pavydėtinas produktyvumas bet kokiam top flight biomedicinos mokslų institutui pasaulyje.

Dr. Rath Research Institute vykdomi eksperimentai atrodo maždaug taip: ant lėkštutėje augančios prostatos vėžio ląstelių kultūros pilami ekstremalūs kiekiai vitaminų. Ląstelės šiomis sąlygomis žūna, o rezultatai išspausdinami  Journal of American Natraceutical Association, American Journal of Cardiovascular Disease ir panašiuose žurnaluose. Nors iš pavadinimų atrodo gal ir potencialiai padorūs leidiniai, tačiau tai yra neindeksuojami žurnalai – žurnalai neturintys peer review proceso, kurio metu straipsniai būtų kritiškai įvertinami tos srities specialistų prieš priimant juos spausdinti. Tokie leidiniai neturi jokios rolės medicinos praktikoje, nes juose spausdinti galima praktiškai bet ką. Išspausdinus rezultatus bet kokiame žurnale, Dr. Rath kompanija plačiajai visuomenei per įvairius kanalus pradeda transliuoti reklamą apie groundbreaking findings, teigdami, kad Dr. Rath vitaminai geriau gydo vėžį negu bet kokia kita terapija. Tikimybė, jog laboratorijos sąlygomis užpilus didžiulį kiekį vitaminų ant vėžio ląstelių šie atradimai atspindės procesus vykstančius žmogaus organizme yra labai žema. Nepaisant to, ši medžiaga per marketingo kanalus ir straipsnius dienraščiuose yra ištransliuojama žmonėms, kurie, neturėdami pakankamo žinių bagažo šioje srityje, tiki vitaminų gydomąja galia ir perka jo kompanijos gaminamus didelių dozių vitaminų rinkinius.

Tai yra nepateisinamas žmonių klaidinimas, kuris veikia Europoje ir JAV. Tačiau baisioji šio žmogaus veiklos dalis vyko Pietų Afrikoje.

Antiretrovirusinių vaistų uždraudimas ŽIV gydymui Pietų Afrikoje

Pietų Afrika yra viena iš labiausiai nuo ŽIV kenčiančių šalių Žemėje, kurioje net 25% gyventojų yra užsikrėtę žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV). Laimei, 80-90-aisis metais atrasta antiretrovirusinė terapija (ART), susidedanti iš kelių virusą ŽIV virusą inhibiojančių medikamentų, efektyviai apsaugo nuo ŽIV pernešimo gimdymo metu, o ŽIV užsikrėtusiems žmonėms suteikia normaliai populiacijai būdingą išgyvenimo trukmę. Deja, P. Afrikoje, kurioje gajos alternatyvios medicinos tradicijos, pasitraukus Nelsonui Mandelai XX a. Pabaigoje pradėjo dėtis keisti dalykai.

Remiamas AIDS egzistavimą neigiančių „ekspertų“,  1999 metais P. Afrikos prezidentas Thabo Mbeki pareiškė, jog ŽIV nesukelia AIDS ir visos žmonių mirtys yra sukeliamos antiretrovirusinių vaistų, kurie turi būti uždrausti. Tuo tarpu, sveikatos apsaugos ministrė Manto Tshabalala-Msimang gyventojams ir tarptautinei bendruomenei intensyviai kelis metus aiškino, jog AIDS išgydoma ne vaistais, o Pietų Afrikos bulve, citrinos žievele ir gera mityba. Remiantis šiomis nuomonėmis, nuo 2000 iki 2005 metų P. Afrikoje ŽIV užsikrėtusiems žmonėms buvo uždrausta duoti ART. Tik 2005 metais po didelio pasaulinės bendruomenės ir vidinių protestų šalies vieduje ART vėl tapo prieinama. Nepaisant to, sumaištis apie ŽIV gydymą išliko žmonių mąstysenoje. Naudodamasis P. Afrikos jautrumu ŽIV klausimais Matthias Rath su savo vitaminais nusprendė pasinaudoti šia terpe.

Matthias Rath ir Pietų Afrikos sveikatos apsaugos ministrė Manto Tshabalala-Msimang (Zapiro comics; 4)

2005 metais P. Afrikos laikraščiuose jis pradėjo savo vitaminų propagandą, teigdamas, jog antiretrovirusiniai vaistai yra nuodingi ir yra tik būdas farmacijos korporacijoms pasipelnyti. Tuo tarpu multivitaminų gydymas yra veiksmingesnis negu bet kokie nuodingi vaistai nuo AIDS ir visi sergantys ŽIV turi nustoti naudoti ART bei pradėti gerti aukštų dozių vitaminų formuluotes. Spauda mirgėjo nuo daugybės panašių antraščių, klaidinusių žmones, o sveikatos apsaugos ministrė (pagasėjusi bulvių ir citrinos metodu ŽIV gydyti) šią praktiką užstojo ir reklamavo vitaminų terapijas nuo ŽIV.

Matthias Rath Pietų Afrikoje pradėjo rengti nelegalius klinikinius tyrimus, kurių metu jis duodavo savo kompanijos gaminamus vitaminus ir liepdavo ŽIV užsikrėtusiems pacientams atsisakyti ART – vienintelės žmonijai žinomos efektyvios terapijos nuo ŽIV. Maža to, savo tinklapyje jis teigė, jog jo gydymą vitaminais palaiko UNICEF ir WHO, nors tai buvo absoliutus melas (3). Matthias Rath skleidžiamą propagandą pradėjo garsiai kritikuoti AIDS tyrėjų bendruomenė, Medecins Sans Frontieres ir treatment action campaign. Dr. Rath visas šias organizacijas padavė į teismą, o treatment action campaign lyderiui – žmogui, kuris kovėsi už tai, jog ART būtų prieinama visiems P. Afrikos gyventojams – iškėlė bylą tarptautiniame kriminalinių nusikaltimų teisme, reikalaudamas jį nuteisti griežčiausia įmanoma bausme už nusikaltimus žmonijai. Nė vienos bylos Matthias Rath laimėti nepavyko, tačiau per 4 metus trukusią kompaniją Pietų Afrikoje dešimtys tūkstančių žmonių žuvo nuo AIDS, nes jiems buvo peršama pirkti vitaminus ir nenaudoti ART. Tai yra katastrofa.

Net nedaudojant raiškesnių būdvardžių ši istorija yra gluminanti ir reikalauja kur kas didesnio nušvietimo žmonijos istorijoje. Tarptautinės medikų organizacijos visos šios istorijos metu užėmė aktyvią poziciją, bandant užkirsti kelią ŽIV neigimui P. Afrikoje. Tačiau labiausiai gluminana tai, kad iki šiol nei vienas alternatyvios medicinos propaguotojas nekritikavo šios Dr. Rath praktikos. Iš alternatyvios medicinos praktikantų tikėtumėmės kažkokios kritikos savo profesijos atstovui, kuris kvailino ir netiesiogiai žudė žmones. Priešingai, iki šiol Dr. Rath yra teigiama prasme populiarus tarp alternatyvios medicinos tiekėjų. Kaip tuomet galime paskliauti alternatyvios medicinos praktikantais, kuomet jie negali kritiškai įvertinti situacijos, gina tokią praktiką ir neigia mokslinius įrodymus?

Pseudo-mokslu besiremiančios reklaminės kompanijos suklaidina tūkstančius, jei ne milijonus žmonių, kurie neturi medicinos išsilavinimo ir kuriems gydymas natūraliais metodais (pvz. vitaminais) atrodo labai patrauklus. Be Matthias Rath kvailinimo fabriko, tūkstančiai kitų netūralios medicinos centrų privilioja klientus gydymo efektyvumo lozungais, kurie neturi jokių įrodymų. Lietuvoje taip pat. Jeigu šios intervencijos ir nėra žalingos, jos švaisto žmonių pinigus, naudojasi neišmanymu ir stabdo mūsų progresą.

Nuorodos:

  1. The doctor will sue you now, “Bad Science” Ben Goldacre http://badscience.net/files/The-Doctor-Will-Sue-You-Now.pdf (nemokamai prieinamas)
  2. http://www4.dr-rath-foundation.org/
  3. http://www.dr-rath-foundation.org.za/open_letters/open_letter_no_censorship.htm
  4. Zapiro’s cartoon’s  http://www.zapiro.com/Cartoons/30955-aids-health

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *