Ar ekologiški maisto produktai sumažina tikimybę susirgti vėžiu?

Autorius: Tumas Beinortas

Ekologiškais maisto produktais vadinami tie produktai, kurie yra išauginti nenaudojant žmogaus pagamintų trąšų, pesticidų ir kitų papildomų būdų, mėginant dirbtinai pagerinti žemės derlingumą. Dėl mažesnio derlingumo, ekologiškų produktų kaina beveik visada yra aukštesnė negu vidutinė produkto kaina. Tačiau ekologiški produktai užsitarnavo konkurencingą vietą rinkoje, nes žmonės juos renkasi tikėdami, jog šie produktai yra sveikesni. Nepaisant augančio ekologiško maisto kulto ir stambios apyvartos, ekologiško maisto teigiamas efektas žmogaus kūnui tebėra labai menkai ištyrinėtas. Iki šiol didžiausias, informatyviausias ir bene vienintelis populiacinis tyrimas buvo publikuotas British Journal of Cancer 2014 antrojoje pusėje. Bradbury et al. 9,3 metų Didžiojoje Britanijoje sekė 623000 vidutinio amžiaus (vidurkis 59 metai) moterų ir tyrė asociaciją tarp ekologiškos mitybos ir onkologinių susirgimų dažnio 1.

Iš viso mokslininkų grupė tyrinėjo 16 vėžio klasių ir per tyrimo tarp tirtų dalyvių įvyko virš 50000 naujų vėžio atvejų. Lyginant moteris, kurios niekada nevartoja ekologiškų maisto produktų su moterimis, kurios visada/dažniausiai vartoja ekologiškus maisto produktus, bendra tikimybė susirgti vėžiu nesiskyrė (RR = 1.03, 95% CI 1.00-1.06). Ne Hodžkino limfoma buvo vienintelė vėžio forma, kurios dažnis buvo reikšmingai mažesnis tarp ekologišką maistą vartojančių moterų (0.79, 95% CI 0.67–0.94). Asociacija tarp pesticidų ir padidėjusios ne-Hodžkino limfomos rizikos buvo anksčiau pastebėta tarp Azijos ūkininkų, tačiau tai yra Vakaruose ir taip labai retai pasitaikanti nosies NK/T-ląstelių limfoma 2. Kitą vertus, krūties vėžys, kuris yra dažniausia moteris ištinkanti onkologinė liga, Bradbury et al. tyrime buvo dažniau aptinkama tarp ekologišką maistą vartojančių moterų (RR = 1.09, 95% CI 1.03–1.15). Kitų vėžio formų dažniai tarp ekologišką maistą ir neekologišką maistą vartojančių moterų nesiskyrė.

Nors ir išsamus, šis populiacinis tyrimas turi limitacijų. Visų pirma, šie rezultatai yra taikytini tiktai moterims ir ekologiškų produktų įtaka vyrams nėra aiški. Skirtinga mitybos įtaka moterims ir vyrams jau buvo pademonstruota pieno bei raudonos mėsos tyrimuose 34: pienas padidina mirtingumą tarp moterų, bet ne tarp vyrų; raudona mėsa padidina kasos vėžio tikimybę tarp vyrų, bet ne moterų. Nors Bradbury et al. tyrimas išsamiai išnagrinėja ekologiško maisto ir onkologinių ligų sąsają, nėra aiški ekologiškų maisto produktų įtaka kitoms ligoms. Galų gale, nors moterys buvo sektos daugiau nei 9 metus, šis laiko tarpas gali būti nepakanakamai ilgas mitybos įtakai onkologiniams susirgimams nustatyti.

Nepaisant to, Bradbury et al. atliktas tyrimas yra didžiausias ir objektyviausias ekologiško maisto tyrimas iki šiol. Jis  parodo, jog ekologiškas maistas neturi akivaizdžios įtakos sumažinant onkologinių susirgimų dažnį tarp moterų. Jeigu ekologiškas maistas ir potencialiai turi teigiamą įtaką sumažinant vėžinių susirgimų dažnį, jis yra nedidelis ir būtų matomas daugiau negu po dešimtmečio nuo ekologiško maisto vartojimo pradžios.

Tyrimų apie ekoligiško maisto įtaką sveikatai yra mažai, nes tokius tyrimus įvykdyti yra sudėtinga. Žmonių mitybą kontroliuoti tyrimo tikslais yra beveik neįmanoma, todėl mitybos įpročiai vertinami periodinių apklausos formų, kurių patikimumas ribotas. Taip pat, mitybos efektai dažniausiai yra nedideli ir atsiskleidžia per daugelį metų. Dėl šios priežasties kokį nors efektą atskleisti siekiantys tyrimai tyrimai turi būti itin didelio mąsto ir ilgos trukmės.

Straipsniai:

1.            Bradbury KE, Balkwill A, Spencer EA, et al. Organic food consumption and the incidence of cancer in a large prospective study of women in the United Kingdom. British journal of cancer 2014; 110(9): 2321-6.

2.            Xu JX, Hoshida Y, Yang WI, et al. Life-style and environmental factors in the development of nasal NK/T-cell lymphoma: a case-control study in East Asia. International journal of cancer Journal international du cancer 2007; 120(2): 406-10.

3.            Larsson SC, Wolk A. Red and processed meat consumption and risk of pancreatic cancer: meta-analysis of prospective studies. British journal of cancer 2012; 106(3): 603-7.

4.            Michaelsson K, Wolk A, Langenskiold S, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ (Clinical research ed) 2014; 349: g6015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *